Geplaatst op
Hoe Material Requirement Planning kan helpen bij de uitdagingen van digitalisering en wat u moet weten.
Digitalisering stelt bedrijven voor grote uitdagingen. Het is belangrijk om de eigen processen over te brengen naar een digitaal tijdperk en tegelijkertijd de eigen winstgevendheid voortdurend te verbeteren. Ebenso, de juiste technologie moet gevonden worden om je te ondersteunen in je transformatie.
Met een Material Requirement Planning System, kortweg MRP, kunnen bedrijven een beslissende stap in de goede richting zetten. Wat deze systemen precies doen en hoe ze uw eigen ERP-system aanzienlijk kunnen verbeteren en efficiënter kunnen maken, is het onderwerp van het volgende artikel.
Wat is Material Requirement Planning (MRP)?
De zogenaamde Material Requirement Planning is een software die zich bezighoudt met de berekening van de materialen die nodig zijn voor de productie van een product. Het doel is om de toekomstige behoeften van een bedrijf precies te bepalen, zodat uiteindelijk alleen de goederen worden ingekocht die echt nodig zijn.
In de eerste stap wordt de huidige voorraad bepaald. Dit wordt gevolgd door de bepaling van de ontbrekende componenten en ten slotte de bestelling van alle materialen voor productie. De MRP is in zekere zin de voorloper van het moderne ERP. Vanuit de pure behoefteanalyse voor de productie is deze discipline in de loop der jaren gestaag uitgebreid naar alle andere gebieden van het bedrijf, maar de kerntaak van de MRP blijft.
Vandaag de dag gaat het er echter niet alleen om de huidige vraag te bepalen, maar om ervoor te zorgen dat materiaalaankopen te allen tijde tegen de beste voorwaarden plaatsvinden en dat ook toekomstige ontwikkelingen kunnen worden voorzien om knelpunten te voorkomen.
De MRP is vaak een van de eerste stappen in de digitalisering van bedrijven. Material Requirement Planning is nauw verbonden met de andere modules uit het ERP-systeem, zoals supply chain management, inkoop en het warehouse management systeem. Er zijn ook gegevens beschikbaar uit alle andere delen van het bedrijf die informatie kunnen geven over toekomstige behoeften.
Voordelen van material requirement planning
In wezen is de Material requirements planning software ontworpen om ervoor te zorgen dat de juiste hoeveelheid middelen altijd beschikbaar is in een bedrijf, zodat tijdige productie kan plaatsvinden. Dit mag zoveel mogelijk nooit worden verstoord door ontbrekende componenten. Tegelijkertijd moeten magazijnen worden ontlast, omdat er meestal een enorme hoeveelheid kapitaal in vastzit en er extra opslagkosten ontstaan.
Kortere opslagtijden en kosten
Een doorslaggevend voordeel van Material Requirement Planning is dan ook de ontzorging van uw eigen magazijn. Dankzij de MRP kunnen inkomende goederen direct worden toegewezen aan de productiestap die voor hen is bedoeld en dienovereenkomstig worden opgeslagen. De opslagtijden worden zo aanzienlijk verkort.
Meer transparantie in het magazijn
Daarnaast zorgt een warehouse management systeem in combinatie met de MRP voor aanzienlijk meer transparantie in uw eigen magazijn. Iedereen kan direct zien waar een artikel voor gepland staat. Misverstanden worden zo van meet af aan vermeden en kan direct worden bekeken of een bepaald artikel al op voorraad is of niet.
Verhoogde wendbaarheid in de productie
Dankzij geavanceerde materiaalvraagvoorspellingen die worden gemaakt met APS-functies (Advanced Planning and Scheduling), kunnen onvoorspelbare aanvullende vereisten ook in een vroeg stadium worden gedetecteerd. Seizoensschommelingen of veranderingen op de wereldmarkt die van invloed zijn op de vraag kunnen dus worden meegenomen in uw eigen materiaalbehoefteplanning. Op deze manier kunnen vragen van klanten sneller worden beantwoord in geval van nood.
Nadelen van material requirement planning
Er zijn echter ook enkele nadelen die Material Requirement Planning kan hebben ten opzichte van andere systemen. Vooral als dit de enige oplossing is die werkt zonder verbinding met andere systemen en gegevensbronnen.
Risico op overbevoorrading
Hoe kleiner de database die kan worden gebruikt voor de planning van materiaalvereisten, hoe minder nauwkeurig de prognoses. Het resultaat is dan snel een overlay van materialen, wat ruimte en uiteindelijk veel geld kan kosten. Als echter zowel historische als externe datasets in de berekeningen worden meegenomen, kan dit worden voorkomen.
Afhankelijkheid van gegevensintegriteit
Ontbrekende of zelfs onjuiste gegevens kunnen leiden tot ernstige verkeerde inschattingen van de eigen behoeften. Zo kan er aanzienlijk te veel of zelfs te weinig materiaal worden vastgehouden, wat op zijn beurt een negatieve invloed kan hebben op de productiviteit. Daarom moeten bedrijven zeker voldoende aandacht besteden aan hun eigen database en de consistentie ervan.